A debreceni stadion tribünelemének nyírási vasalása bonyolult geometriája miatt lassú és nehézkes készítést és szerelést igényelt volna, lelassítva ezzel a gyártási folyamatokat. A nyírási vasalás kiváltására – a világon először – szintetikus makroszálat alkalmazott a gyártó cég: az ASA Építőipari Kft.

A makroszálat a Tanszékünk „A Nagy Törés 2012” elnevezésű kutatása alapján választották ki: a legjobb teljesítményadatokkal bíró BarChip 48 típusú japán fejlesztésű szintetikus polipropilén makroszálra esett a választás (1. ábra). A kutatás részletes eredményei megtekinthetőek a Tanszéki Labor oldalán.

 

1. ábra: „A Nagy Törés 2012” eredményei

A tribünelemeket valós méretű törési teszteknek vetették alá, amelyeket a szentendrei ÉMI végzett (2. ábra). Az eltört elemekből anyagmintát vettünk és meghatározásra került a beton nyomó- és húzó-hajlító szilárdsága, továbbá különböző száladagolással gerendatesztek is készültek. A kísérleteket végeselem számítással modelleztük, amelyeket az ATENA (Cervenka) szoftverrel készítettük (3. ábra). A pontos anyagmodell ismeretében optimalizáltuk a száladagolást, majd további számításokat készítettünk különböző teherállásokban. A valós és a numerikus számítás eredményei jól közelítették egymást (4. ábra).

    

2. ábra: laboratóriumi tesztek, ÉMI

 

 

3. ábra: Végeselemes modell (szimmetriával modellezve)

 

4. ábra: Valós és numerikus eredmények

 

Juhász Károly Péter
jkp.hu

 


 

Kapcsolódó linkek:

Az eredményeket bemutató konferencia cikk
Az ASA honlapja
Polgár László weboldala
Fiberguru
Magyar Építéstechnika
Nagyerdei Stadion honlapja