Szakmai Önéletrajz 5 legfontosabb publikáció Publikációk Kapcsolat

 

 


1. Épületrepedések talajmozgás hatására.
Magyar Építoipar,10(1976) 630 old. (Angolul a "The Effect of Soil Settlement 11 (1976) 667 old. on Buildings, Elsevier(1992) könyvben)

A különbözo okokból bekövetkezo talajsüllyedések hatását vizsgálva az épületeken, meghatározza a törési lehetoségeket, és számítási módszert ad a várható repedés elorebecslésére. Az eljárást a budapesti METRO építésénél többszáz épületen alkalmazták

 

2. A rugalmas vasbetonrúd kihajlása.
Építés - Építészettudomány. X/1-2(1978) 45 old.

A berepedt vasbeton nemlineáris tulajdonságait bevezetve a kihajláselméletbe, megoldva a nemlineáris problémát kimutatja, hogy a karcsú rugalmas vasbetonrúd kritikus ereje az EULER eronél kisebb érték. Ezt egy divergenciapont adja.

 

3. Buckling of Reinforced Concrete Shells. 

Journal of Structural Div.ASCE V.107.No.ST.12.Dec.(1981) 2381 old.

A repedt vasbeton nemlineáris tulajdonságait bevezetve a héjak stabilitásának nagyalakváltozásos elméletbe, kidolgozta a vasbetonhéjak korszeru horpadási elméletét, valamint ennek alapján a gyakorlati vizsgálati módot, és meghatározta a szükséges biztonsági tényezoket. Eljárását nemzetközi ajánlásba vette fel az IASS héjszerkezeti egyesület.

 

4. The Effect of Ductility in Combination with the P - * Effect to be Taken into Consideration on the Seismic Design of Compressed Structures.
Acta Techn.Ac.Sci.Hung. 107(3-4).1996.

A rugalmas-képlékeny modell elméleti és kísérleti vizsgálatával igazolja, hogy a duktilitás világszerte használt figyelembevétele a nemlineáris hatások szuperpozíciója miatt a biztonság kárára hibás. Megadja a helyes vizsgálati módot.

 

5. Földrengéskockázat, földrengésvédelem.
Cikk a "Tartószerkezettervezés" (Pécs,PTE-PMMFK,2000) könyvben.

A földrengéshatások általános ismertetése után az egyes kártípusok bemutatásával elemzi, meghatározza a károkat, és a megfelelo védekezési módszert