A Balaton-part a XX. század elején-közepén speciális helyzetéből fakadóan az építészeti kísérletezés sajátos terepe volt. Ezt a hagyományt idézi meg a tanszék idei kiírása: a feladat ponyvaszerkezetű lefedés konstruálása a Tihanyi szabadtéri színház számára.

A színpadot 2003-ban állították fel a Belső tónál, hogy álladó helyszínt találjanak szabadtéri színházi produkcióknak.

„A háttérben megcsillanó Balatonnal és az északi part hegyeivel, a környező dombok ölelésében megépített játszótér az ország egyik legszebb (ha nem a legszebb) szabadtéri színpada. A 800 fő befogadására alkalmas nézőtér minden pontjáról lenyűgöző látvány tárul a látogató elé.” … „A Tihanyi Szabadtéri Játékok először 2004-ben került megrendezésre. Bujtor István indította útjára, ő volt a Játékok kitalálója, életre hívója, névadója.” (tihanyiszabadterijatekok.hu)

A nyaranta két hónapon keresztül zajló Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásai (színdarabok, koncertek, táncestek) minden hétvégén jól szolgálják az idelátogatók igényes szórakozását.

A tárgy keretében olyan lefedés tervezése a cél, mely esőtől és naptól védi a nézőteret. A szerkezet erőtanilag helyes konstruálásán túl természetesen szempont, hogy a lefedés megfelelően illeszkedjen a környezetébe.

 A ponyvaszerkezetek erőjátéka sajátos, mivel elsősorban húzóerőkkel egyensúlyozzák a terheiket - ez a tiszta erőjáték rendkívül hatékony, anyagtakarékos szerkezetet eredményez, miközben nagy teret enged a megfelelő formálásnak és a kísérletezésnek. A félév során a parametrikus tervezés eszköztárával közelítjük a feladatot: a cél egy, a témavezetővel közösen meghatározott szerkezeti optimum elérése a folyamat során (anyagfelhasználás, erőjáték stb.) – miközben építészetileg is igényes megoldás születik.

A munka 2-3 fős csoportokban zajlik. A féléves munkához a tanszék biztosítja a hozzáférést Rhinoceros 3d programhoz.

A féléves munka eredményeit bemutató blog itt található: https://tt1huzavona.blogspot.com/

Témavezetők:

Gáspár Orsolya, Hegyi Dezső, Ther Tamás, Várkonyi Péter

 

Letöltések, segédanyagok:


Filter Cancel Filter File not found!
Collapse All Collapse All
Expand All Expand All
Filename
An Adobe Acrobat file TT1_vazlatterv Download Preceding File
An Adobe Acrobat file tematika_utemterv_tt119 Download Preceding File